[review] The Amazing Spider-Man

In de bioscopen wist The Amazing Spider-Man al flink wat geld binnen te slingeren. Het nieuwe avontuur waarin we de reboot van de gehele serie zien, moet het hebben van zijn sterke cast, de realistische, duistere kijk op het karakter en uiteraard de meest spectaculaire beelden. Weet de game dit gevoel ook met zich mee te brengen?

Om maar meteen met het belangrijkste te beginnen: The Amazing Spider-Man is geen superheldengame van het kaliber Arkham City. Nu is die vergelijking misschien niet helemaal eerlijk omdat de titel van Batman wel érg goed was, maar aangezien ontwikkelaar Beenox goed gekeken heeft naar de titel van The Dark Knight, lijkt de vergelijking zich wat makkelijker recht te trekken. Het vechtsysteem is één op één overgenomen maar werkt net een stukje minder innovatief. Gelukkig is er iets in The Amazing Spider-Man waardoor je steeds terug komt naar de titel: de game is verdomd leuk om te spelen!

De game start een tijdje na het einde van de nieuwe film. Wil je met het spel beginnen, kijk dan eerst de film aangezien Beenox er alles aan doet om belangrijke plotten uit de film te verklappen in de game. Binnen enkele momenten weet je welke karakters de film niet levend hebben afgesloten en ook wat er met de karakters gebeurde in de climax van de film. Het experiment van Curt Conners, dat hem in The Lizard wist te veranderen, gaat wederom fout en door de gehele stad raken mensen geïnfecteerd. Nee, in het Marvelverse is het niet handig wanneer je in New York woont. Het virus geeft dierlijke kwaliteiten aan de geïnfecteerde mensen en voor je het weet sta je oog in oog met iemand die neushoorn-eigenschappen heeft. Jawel, Rhino wordt hier op een nieuwe manier aan je verklaard! Beenox weet op deze manier meerdere vijanden uit het Spider-Man universum in de game te verwerken, aangevuld met, helaas, honderden robotjes die je mag verslaan.

Net als in Arkham City kan Spidey zijn vijanden verslaan door een mooie combo op ze los te laten, of door ze ongezien uit te schakelen. Vanuit een duistere hoek op het plafond is het met één druk op de knop dat de muurkruiper snel naar beneden duikt, een vijand uitschakelt en sierlijk terug springt naar het dak. Uiteraard voordat iemand anders je gezien heeft. Mocht dat het geval zijn, dan start een spannend kat en muis spel, zoals we dat ook al kennen uit de Arkham-serie. “Helaas” is er de mogelijkheid om met één knop te verdwijnen en uit het gezichtsveld van je vijand weg te gaan. Dit maakt deze momenten stukken makkelijker en hierdoor halen ze het ook niet bij de spanning die je voelt wanneer je met Batman een zwaarbewapende groep vijanden uit weet te schakelen. Tijdens gevechten kun je met één knop je combo opbouwen terwijl je met een andere een vijand ontwijkt wanneer je Spider-sense dit aangeeft. Hoewel Spidey’s bewegingen er goed uit zien, zal je dezelfde animaties vaak tegenkomen. Toch wist mij dit er niet van te weerhouden om steeds weer grote groepen vijanden aan te vallen. Ik had plezier!

Het verhaal speel je uit in een uurtje of tien, maar om de game te voltooien mag je dat makkelijk verdubbelen. De open wereld van Manhattan is weer terug, wat ervoor zorgt dat New York je hulp ook buiten de bedreiging van het virus nodig heeft. Je kunt misdrijven op straat tegenhouden, een tasjesroof stoppen of zelfs de politie bijstaan in een spannende autoachtervolging. Hoogtepunten zijn de shoot-outs met grote groepen vijanden en politie waarin je je kunt mengen. Vergeet niet dat Spider-Man geen Superman is en dat een kogel al snel het einde voor hem kan zijn. Door XP te sparen kun je Spidey gelukkig wel upgraden met nieuwe moves en techniek die hem sterker en doeltreffender maken. Ik betrapte me er al snel op dat ik veel tijd zat te verdoen in de speeltuin die New York is. Het slingeren door de straten is toffer dan ooit doordat de camera op deze momenten dichter op de muurkruiper zit waardoor alles er stukken filmischer uitziet. Door de Web Rush toevoeging ga je je zelfs als een echte superheld voelen. Door deze mode te activeren vertraagt de game even en zie je alles vanuit het blikveld van Parker. Je beslist waar je heen wilt en wordt getrakteerd op de meest mooiste beelden. Een hoge sprong richting een gebouw alwaar Spidey snel door rent, springt, op een bus weet te landen, van daaruit een lantaarnpaal te pakken om hem te gebruiken om momentum op te bouwen en zichzelf te lanceren naar die ene mast op dat gebouw. Het oogt enorm tof. Het komt ook goed van pas tijdens de missies die je krijgt van niemand minder dan Bruce Campbell….

Wanneer je deze missies ook allemaal tot een einde hebt gebracht zijn er nog zevenhonderd collectibles te verzamelen in de game. Het zijn er bizar veel, maar de vergoeding is sterk. Door deze comicbookpagina’s te vinden, open je heuse stripboeken uit de geschiedenis van Spider-Man. Comics die veel hebben weten te betekenen in zijn geschiedenis of die van zijn vijanden. En ja, Amazing Fantasy #15, de eerste comic waar de muurkruiper in verscheen, zit er ook in. Fans, ga die stripboeken zoeken!

Is The Amazing Spider-Man een goede game? Ja. Het is Beenox gelukt om de twee voorgaande games te overtreffen en op veel punten te verbeteren. Het feit dat we hier spreken over een filmgame geeft ons weer een beetje hoop. Het kan dus wel. De game is niet perfect, maar geeft je veel plezier tijdens het spelen. En is dat niet het allerbelangrijkste?

Originele post


1 Comment

  1. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de game gisteren aangeschaft en ben nog niet echt ver met het verhaal. Het slingeren door de stad is gewoon erg vet gemaakt en te leuk om te doen. Wel vind ik dat binnen de verhaallijn de missies binnenhuis erg linear zijn. Deuren sluiten achter je en er wordt je meteen verteld waar je naar toe moet. Daar zou een open plattegrond ook wel erg leuk zijn.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password